Ce presupune munca unui antrenor personal?

21744320_1591080520955241_100045009_n
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Meseria de antrenor personal este unica, frumoasa, provocatoare, minunata… si ar trebui sa mai las vrajeala, nu? Nu vreau sa fac articole cu definitii si povesti inflorite, ci sa aduc lucruri concrete din practica in care sa te regasesti (macar partial), care sa te inspire sau din care sa iei cel putin un sfat util si sa merite timpul investit.

21744867_1591077577622202_715562756_o

Aceasta meserie pare una usoara: avem un baiat cu muschi (”antrenorul personal”) si o fata de 55 kg ce vrea sa se tonifieze. Antrenorul ii arata cum se folosesc aparatele si ganterele, cum se executa corect impinsul de la piept, mai face o gluma, mai executa cateva serii si s-a terminat antrenamentul. Mai sus am discutat doar despre numarul de kg, dar sa fie oare singurul aspect ce trebuie luat in calcul? Pana acum am intalnit o diversitate mare de cazuri, desi nu am lucrat cu un numar mare de persoane (cu unele am inceput in urma cu 18 luni, cu altele de 8 luni).

In continuare va prezint un caz fictiv, asemanator cu doua din cazurile ce le-am avut pana in prezent. Maria: 31 ani, mama unei fetițe de 3 ani, divortata, consuma 5 cafele/zi, lucreaza 8 ore/zi la care se adauga ore suplimentare atunci cand este nevoie, nivel de stres 9 (pe o scara de la 1 la 10), cifoza, hiperlordoza compensatorie, genu valgum, 164 cm inaltime, 74 kg, fumatoare, nu a mai practicat activitati fizice constant de peste 5 ani si are o rezistenta foarte scazuta la efort, nu stapaneste executia corecta a exercitiilor de baza, iar alimentatia este haotica (dimineata mananca rar, ”ciugulește” diverse prostii in cursul zilei, iar seara ceadeaza in fata foamei, a oboselii si a stilului alimentar dezorganizat si mananca cea mai copioasa masa – in mare parte carbohidrati + desert).

Hmmm… parca nu seamana deloc cu pozele de la personal training de pe internet cu fete ce doresc sa slabeasca 1 kg si 257 g. Mai pare la fel de usoara meseria de Personal Trainer?

21744320_1591080520955241_100045009_n

Prin aceasta meserie poti schimba viata unui om… total. Ii poti reda increderea in fortele proprii, il poti ajuta sa-si imbunatateasca calitatea vietii, sa scape de vicii, sa deprinda obiceiuri sanatoase etc. Ii poti ajuta pe cei aflati in astfel de cazuri sa nu ajunga la spital, sa consume nenumarate tipuri de medicamente si sa intre intr-un cerc vicios din care nu mai poate iesi.
Pare o meserie usoara ce nu necesita multe cunostinte, dar impactul ce il poate avea un antrenor personal asupra unei persoane este, in unele cazuri, urias. Pentru a realiza aceste obiective, sa ajuti in aceasta maniera o persoana, trebuie sa stii sa detectezi astfel de cazuri si sa stii cum sa le solutionezi. Unii antrenori personali se uita doar la numarul de kg si iti pot pregati antrenamente care sa iti faca mai mult rau decat bine. In orice meserie, gasim persoane dedicate si profesioniste ce invata continuu si persoane ce stiu totul, fara sa invete.

Sa vedem cum te poate ajuta un antrenor personal bun! Dam timpul pe fast forward peste cateva luni sau 1 an si avem o mama a unei fetite de 4 ani cu un stil de viata schimbat. Acum este mai energica si nu mai simte nevoia sa consume 5 cafele/zi, cu un nivel de stres sub 5 (pe o scara de la 1 la 10), fara hiperlordoza si cifoza, poate cu usor genu valgum, 62 kg, nefumatoare, ce practica cu regularitate activitati fizice de 3 ori/saptamana si are o alimentatie echilibrata pe care a transmis-o si fetitei.

Care este diferenta? Este realizabila? Cine o poate ajuta?
Meseria de antrenor personal este una… magnifica. Daca o faci cu pasiune, te implineste!

Daniel Doroftea,
Antrenor Personal

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *