







Ghimbirul, mirodenia originara din Asia, cu radacini noduroase, are numeroase aplicabilitati in bucatarie: poate fi adaugata in salate de legume, ca si condiment in supe sau peste carne. Deasemenea, poate da o aroma deosebita unui smoothie de banane sau capsuni. Dar, astazi lasam gatitul deoparte si ne ocupam de hidratare. Da, cu ghimbir, cu ceai de ghimbir mai exact.
Iarna e perioada in care nevoia de a bea un ceai este cea mai mare. Te incalzesti si te hidratezi in acelasi timp iar daca iti si place aroma pe care o simti, cu atat mai bine. Acest ceai de ghimbir, conform doctorulzilei.ro, consumat frecvent, intareste sistemul imunitar datorita cantitatii mari de antioxidanti, iar o ceasca de ceai de ghimbir bauta zilnic poate reduce riscul de accident cerebral vascular datorita substantelor active ce blocheaza depozitarea grasimilor pe artere si reduc nivelul colesterolului rau şi împiedică nivelul crescut de acid gastric, care poate cauza arsuri stomacale.
Unele persoane folosesc ghimbirul pentru trata infectiile respiratorii, bronsita, tusea, artrita sau durerile musculare.
Nu iti recomandam sa cumperi pliculete de ceai, atat timp cat in orice supermarket gasesti ghimbir brut (radacina). Pentru un ceai (1 litru), nu ai nevoie decat de o bucatica de max 5 cm de ghimbir. Noi ii curatam coaja, dar tu il poti da prin razatoare sarind peste etapa anterioara, doar nu uita sa il speli inainte. Asteapta sa fiarba apa, adauga radacina razuita, lasa sa fiarba cam 1 minut apoi se lasa la infuzat cam 30 min. Unii il strecoara, altii nu, tu faci cum vrei. Mai poti adauga zeama de lamaie, miere si menta pentru un mix de arome. Incearca mai multe variante si vezi care iti place mai mult.
Iti mai spunem ca acest ceai de ghimbir te ajuta sa scapi de stres si are un excelent efect energizant, motiv pentru care nu iti recomandam sa il consumi seara, ci doar dimineata, la primele ore, pentru a fi in forma toata ziua.
Ceai de ghimbir – Substante active
Radacina de ghimbir este bogata in potasiu, zinc, calciu, cupru si magneziu, vitaminele B6, C si D, precum si uleiuri esentiale cu multiple proprietati benefice, cum este gingerol, cineol, elemen, borneol, bisabolen, curcumen, phelladrene – au efect afrodisiac, actioneaza ca tonic general si inlatura oboseala si toxinele accumulate in organism.
Potrivit ultimelor studii in domeniul medical, ceaiul de ghimbir dispune de efecte benefice asupra organismului: antiemetic, antiseptic, expectorant, antifungic, antiviral, analgezic, hipotensiv, antispasmodic, antiinflamatorii, antibacterian, antifebril si antiagregant plachetar.
Ceai de ghimbir – Beneficii
Ceaiul de ghimbir este extrem de eficient in tratarea racelilor datorita faptului ca decongestioneaza caile nazale superioare, umezeste muscoasa gatului, ajutand astfel la ameliorarea tusei, si favorizeaza expectoratia, care grabeste astfel procesul de vindecare.
Ceaiul de ghimbir este excelent si pentru o buna circulatie a sangelui, previne formarea cheagurilor si ajuta la transportul oxigenului si asubstantelor nutritive catre toate organele vitale din corp. Aminoacizii si mineralele din radacina de ghimbir promoveaza de asemenea nivelul de eritrocite, drept urmare este reduc riscul de boli cardiovasculare.
Rau de masina sau avion? Ceaiul de ghimbir este solutia ideala. O ceasca de ceai inainte de a te urca in masina este perfect pentru a reduce nivelul de stres responsabil cu aparitia senzatiei de rau de miscare. De asemenea, gingerolul poate bloca anumiti chemoreceptori in zona cerebrala, astfel incat este blocata senzatia de greata sau voma.
Ceaiul de ghimbir face minuni si in ceea ce priveste sanatatea articulatiilor, prevenind mult temuta artrita reumatoida. Substantele chimice din ghimbir tin in frau enzimele COX-1 si COX-2, responsabile de aparitia inflamatiilor in organism. De asemenea, aceste substante pot fi utile in tratarea migrenelor, a osteoartritei, a durerilor de spate sau a crampelor musculare.
Sursa: csid.ro







Leave a reply