Granola fara zahar

granola fara zahar fantastic fit
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Granola fara zahar

 

Daca supermarketurile sunt pline de tot felul de sortimente de granola, de ce sa te chinui, sa pierzi timp sa o faci in casa? Pentru ca cea pe care o gasesti in comert e plina de zahar. Mult zahar, si tu nu asta cauti, ba mai mult, ar trebui sa il eviti. Citeste ambalajele si te vei convinge singur/a cat de mult zahar consumi fara sa iti dai seama.

De fapt de ce zic de pierdut timp? Mare lucru nu e. Mie mi-a luat mai mult sa ma gandesc ce si cat sa pun, am facut calcule etc dar tie iti dau totul de-a gata, nu ai nici o scuza sa nu incerci. Sincer, granola cumparata nu am mancat de multi ani si am incercat sa fac acum nu din cauza tentatiilor din magazin ci din dorinta de a mai schimba ceva la micul dejun dar si pentru a iti oferi o varianta mai sanatoasa pentru mesele tale calculate. 😀

granola fara zahar fantastic fit

Crocanta. Delicioasa. Descriere mai succinta si mai reprezentativa de atat nu se poate. Daca te-ai saturat de fulgii standard hidratati in iaurt sau lapte, cred ca ar fi momentul sa mergi pe mana mea sa schimbi si tu ceva din cand in cand.

Poti face mai multa granola fara zahar, o pastrezi intr-un borcan si ai pentru toata saptamana.

In principiu, nu ai nevoie decat de 3 ingrediente principale: fulgi de cereale, ulei de cocos si ceva care sa lege totul (miere sau banana propun eu). Eu am folosit miere la prima incercare, dar putina. Voi reveni cu poze la varianta cu banana cand se termina cea facuta acum.

Ingrediente granola fara zahar:

  • 100 gr fulgi ovaz
  • 100 gr fulgi secara (fulgii eu ii cumpar vrac din Auchan)
  • 3 lingurite ulei de cocos topit
  • O mana seminte de dovleac
  • 5 curmale
  • 2 smochine
  • 14 migdale (da, numarate, sa iasa gramajul J )
  • O lingurita cu varf de miere

Pregateala:

  • Amesteca fulgii (poti folosi un singur tip, cei de ovaz sunt mai slab calorici decat cei de secara dar am vrut sa am doua culori) cu semintele de dovleac
  • Taie bucatele curmalele, smochinele si migdalele si adauga-le peste amestecul anterior
  • Pune uleiul de cocos topit si mierea (trebuie sa fie lichida, sa poata lega totul); daca mergi pe varianta banana pentru legare, trebuie sa o pasezi.
  • Amesteca si intinde totul pe o tava tapetata cu hartie de copt.
  • Lasa la foc mic si amesteca din cand in cand pana au aspectul pe care il doresti. Eu le-am lasat mai mult pentru ca imi plac mai rumenite, dar tu poti scadea timpul.

Param! Sincer, am rontait cateva direct din tava cand au fost gata, sunt fenomenale! Ah, si sa nu mai spuneti la nimeni, dar am ciugulit toate migdalele. J)

Cantarit final, a iesit 270 gr granola fara zahar, echivalentul a 6 portii de ale mele, dar impartirea o poti face tu mai bine in functie de necesarul tau caloric.

Declaratie nutritionala pentru toata cantitatea:

  • 1320 kcal
    • 35 gr proteine
    • 45 gr lipide
    • 184 gr glucide
    • 35 gr fibre
  • La o portie calculata dupa necesarul meu (3 pumni inchisi), ai 220 kcal.

Partea faina e ca din acest amestec iti iei din toti macronutrientii aproape cat trebuie: 11% proteine, 32% lipide, 57% glucide.

Iti zic un secret. Pui o portie din aceasta granola fara zahar intr-un iaurt mic Olympus 2% si ai o masa perfect echilibrata: 20% proteine, 30% lipide, 50% glucide. Aportul caloric ajunge la 298 kcal, hai sa zicem 300.

Daca legi cu banana in loc de miere, ies 7 portii, cu un aport de 197 kcal/portia de 50 gr, proportia macronutrientilor neschimbandu-se aproape deloc,  detalii de zecimale sau 1%. Daca scoti curmalele si smochinele, ajungi la 176 kcal/portia de 50 gr dar avand in vedere ca nu sunt multe si daca nimeresti 2-3 bucatele intr-o portie, nu e bai.

Te-am convins sa incerci granola fara zahar?

Ioana

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *